Bekteshi: Ndalim i përkohshëm i eksporteve të miellit, do të formohet Fondi për turizëm për mbështetje të sektorit

Ndalim i përkohshëm i eksportit të miellit drejt vendeve të treta, krijimi i një fondi për turizëm për të mbështetur industrinë e turizmit, kërkesë drejtuar SHDAM-së për të ndaluar kërkesat nga restorantet dhe hotelet janë pjesë e masave të Ministrisë së Ekonomisë për të zbutur pasojat e virusit Kovid 19.Në fillim të kësaj jave, Qeveria vendosi të ngrijë çmimet e mallrave për të shmangur tronditjet e çmimeve.
“Në mbledhjen e Qeverisë të hënën, ne vendosëm të ngrijmë çmimet e produkteve themelore ushqimore, përfshirë bukën, kripën, vajin, qumështin dhe produktet e qumështit, vezët, miellin, mishin, makaronat, ilaçet dhe dezinfektuesit. ditën kur u shpall pandemia e OBSH, përveç atyre me dëshmi të faturave të rritura. Ditët e kaluara ne të gjithë kemi qenë dëshmitarë të kërkesës në rritje të qytetarëve që kanë blerë në sasi të mëdha nga frika e rritjes së çmimeve të mallrave. Për të mos rritur çmimet nën presionin e kërkesës dhe si rezultat i masave për të mbrojtur tregun e vendeve fqinje, menjëherë vendosëm të merrnim këtë vendim. Dua të siguroj qytetarët duke deklaruar se në konsultim me supermarketet më të mëdha dhe shpërndarësit e ushqimeve dhe mallrave kemi ardhur në përfundim që kemi rezerva të mjaftueshme, por ne kemi vendosur të veprojmë në mënyrë parandaluese për të parandaluar tronditjet e mëtejshme të çmimeve, deklaroi Ministri Bekteshi në promovimin e masave ekonomike për ballafaqim me koronavirusin sot në hapësirat e Qeverisë.
Ministri theksoi se për të mbrojtur qytetarët nga rritja e çmimeve të ushqimit, Ministria e Ekonomisë propozoi ndalimin e eksportit të miellit të grurit në të gjitha vendet në kohë të pacaktuar.
“Për momentin, së bashku me Ministrinë e bujqësisë dhe Administratën doganore, ne jemi duke ndërmarrë të gjitha masat dhe aktivitetet e nevojshme për zbatimin e kësaj mase.Maqedonia e Veriut është një vend i varur nga importi, veçanërisht në fushën e miellit dhe grurit. Ne kemi marrë këtë masë për të mbrojtur prodhuesit vendas të miellit, por jo për të rritur çmimin e bukës nëse kjo situatë me koronavirusin zgjatet. Në të njëjtën kohë, dëshiroj t’ju informoj se Administrata doganore, së bashku me Ministrinë e bujqësisë, po ndjek trendin e eksportit të vajit të rafinuar të lulediellit për gatim, orizin, ëmbëlsirat dhe produktet e pjekjes (makarona, biskota, etj.) dhe si Qeveri kemi miratuar edhe një rekomandim për industrinë e miellit dhe furrave gjithashtu të marrë në konsideratë kuotën pa taksa për importet e grurit nga vendet anëtare të OBT-së në shumën prej 80.000 ton,” theksoi ministri.
Ministri tha se Ministria e Ekonomisë do të dorëzoj para Qeverisë propozim për lirim prej 100 përqind të detyrimeve doganore për produktet e miellit, vajin e lulediellit, sheqerin e bardhë, sapunët, pastruesit, veshmbathjen dhe aksesorët, pelenat për fëmijë dhe të rritur dhe faculeta, maska plastike me filtër tekstili, mbulesa tekstili për përdorim kirurgjikal, kostume letre kirurgjikale, maska letre, kostume gome mbrojtëse, doreza gome, kirurgjikale dhe të tjera, dezinfektues, alkool mjekësor, syze mbrojtëse.
“Sektori i turizmit është më i prekur nga marrëveshjet dhe turnet e anuluara nga qytetarët për shkak të mbylljes së kufijve, por edhe nga anulimi i fluturimeve nga avio kompanitë. Si rezultat i kërkesave të odaveturistike, ne gjithashtu parashikuam masa për të mbështetur sektorin e turizmit. Në këtë sektor ka rreth 70,000 punonjës që janë të prekur nga pasojat e koronavirusit nënvizoi Bekteshi dhe shtoi se Ministria e Ekonomisë propozon që të gjitha fondet e caktuara për zhvillim, promovim dhe mbështetje të turizmit të shpërndahen në fondin e turizmit, në mënyrë që të kompensohet ekonomia turistike për tejkalimin e krizës, në përputhje me numrin e të punësuarve.

„ Ky fond i turizmit vlerësohet rreth 74 milionë denarë nga të cilat 44 milionë denarë janë në kuadër të programeve të ministrisë së ekonomisë që nuk do të shrytëzohen,nd[rsa 30 milionë denarë nga Agjencioni për Promovimin dhe Përkrahjen e Turizmit. Gjithashtu si masë propozojmë që do të kërkojmë nga SHDAM – Shoqata për mbrojtjen e të drejtave autoriale dhe muzikës që pushimet e tyre t’i vendosin brenda gjashtë muajve në sektorët e turizmit dhe mikpritjes. Të gjitha institucionet e hotelierisë u kërkohet të paguajnë një shumë të madhe në varësi të kapacitetit të objektit hotelierik, dhe duke pasur parasysh që Qeveria ka ndaluar funksionimin e restoranteve, kafeneve dhe ambienteve të tjera të shërbimit, ne besojmë se kërkesat e SHDAM-së duhet të vihen në pritje.” deklaroi ministri.
Këto masa janë vetëm fillimi. Dua të theksoj që Ministria e Ekonomisë po monitoron nga afër situatën në terren çdo ditë dhe nëse ka nevojë do të merr masa shtesë për të mbrojtur ekonominë dhe kështu edhe qytetarët.