Çështja e emrit të Maqedonisë duhet të shqyrtohet nga Këshilli i Sigurimit

Rusia beson se ndryshimin i emrit të Republikës së Maqedonisë në këtë mënyrë nuk pasqyron vullnetin e popullit dhe se nuk mund të pranohet si një zgjidhje, njoftoi Ministria e Jashtme ruse në lidhje me votimin e ndryshimet kushtetuese në Kuvendin e Maqedonisë. Ministria e Jashtme ruse thotë se çështja e emrit të Republikës së Maqedonisë duhet të shqyrtohet nga Këshilli i Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, në përputhje me pikën 3 të rezolutës 845.

“Qëndrimi i Rusisë për çështjen e emrit mbetet i pandryshuar: Zgjidhje të qëndrueshme për emrin mund të ketë vetëm me mbështetje e gjerë të popullit dhe brenda suazave ligjore, pa ndërhyrjen dhe kushtëzime të jashtme. Ndryshimi i emrit të Republikës së Maqedonisë në këtë mënyrë nuk reflekton vullnetin e popullit dhe nuk mund të pranohet si zgjidhje. Çështja e emrit të Republikës së Maqedonisë duhet të shqyrtohet nga Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara në përputhje me pikën 3 të rezolutës 845 të vitit 1993 “, thuhet në reagimin e MPJ-së ruse.

Me Rezolutën 845 të 18 qershorit të vitit 1993, Këshilli i Sigurimit i bën thirrje ish-Republikën Jugosllave të Maqedonisë dhe Greqisë për të gjetur një zgjidhje të shpejtë për mosëmarrëveshjet e tyre nën kujdesin e sekretarit të Përgjithshëm.

Ministria e Jashtme ruse thotë se ndryshimet kushtetuese janë një vazhdim i procesit të ndryshimit artificial të emrit të imponuara nga jashtë, me qëllim që Shkupi me forcë të futet në NATO.

“Qëndrimi i presidentit të Republikës së Maqedonisë dhe mendimi i shumicës së populli që refuzon Marrëveshjen e Prespës janë injoruar”, thonë nga Ministria e Jashtme e Rusisë.

Më 11 janar, Kuvendi i Maqedonisë miratoi ndryshimet kushtetuese që rrjedhin nga Marrëveshja e Prespës, duke përfshirë edhe amendamentin që ndryshon emrin nga Republika e Maqedonisë në Republikës e Maqedonisë së Veriut. Ndryshimet kushtetuese do të hyjnë në fuqi pas ratifikimit të Marrëveshjes së Prespës në Parlamentin grek.