Gjaku s’hup kurr, gjakun shtat pash ner dhe me shti, ai prap del mbi dhe

Kanuni i Lekë Dukagjinit është vepër unikale me frymë humaniste, e konsideruar si Bibla shqiptare.

Kjo përmbledhje normash me karakter juridiko-social është monumenti kulturor dhe historik i së drejtës tradicionale të shqiptarëve, i trashëguar deri në shekullin e 20.

Kanuni i Lekë Dukagjinit është modeli më i plotë i organizimit tradicional të jetës shqiptare, është rregulli që kërkohet e ligji që duhet të zbatohet kur ligjet nuk veprojnë apo janë tolerante ndaj kriminelëve.

Ai mbron automatikisht individin, familjen, shoqërinë e kombin.

Në Kanun thuhet se askush nuk ka të drejtë të ja marr jetën tjetrit përveç Zotit që ia ka falë njeriut. Prandaj ai është quajtur kushtetuta e parë shqiptare.

Sot, shkrimtari dhe publicisti i njohur Bajram Mjeku ka ndarë me lexuesit e tij në rrjetin social facebook një thënie nga Kanuni i Lek Dukagjini, të cilën KultPlusi e sjell më poshtë:

Gjaku s’hup kurr!
Gjakun shtat pash ner dhé me shti, ai prap del mbi dhé!