Gjermania paguan mbi 400 milionë euro shtesa për fëmijët jashtë vendit

Autoritetet gjermane transferuan rreth 402 milionë euro jashtë vendit vitin e kaluar. Bëhet fjalë për shtesat e fëmijëve. Më saktë, për gati 252,000 fëmijë që kanë marrë shtesat në vendet evropiane ose në Turqi. Fëmijët polakë (123,855) ishin grupi më i madh. Kjo është e dukshme nga statistikat e fondit të familjes për vitin 2018, shkruan albinfo.ch.

Gjithashtu paguan për rreth 32,500 fëmijë me një pasaportë gjermane që jetonin jashtë vendit. Vende të rëndësishme marrëse në 2018 ishin Rumania, Republika Çeke dhe Franca.

Siç raporton DPA, remitencat janë rritur ndjeshëm gjatë pesë vjetëve të fundit. Sipas qeverisë federale, përfitimi i fëmijëve prej rreth 75 milionë euro shkoi jashtë vendit në vitin 2012. Prindërit e fëmijëve që jetojnë jashtë Gjermanisë mund të zgjedhin nëse ndihma për fëmijë t’u dërgohet në një llogari jashtë vendit.

Në qershor CSU i paraqiti Këshillit Federal një propozim për të rregulluar shumën e përfitimit të fëmijëve në koston e jetesës në vendin ku fëmija jeton. Megjithatë, Komiteti i Financave vendosi të shtyjë diskutimet për iniciativën pafundësisht.

Edhe AfD dëshiron ndryshimin e procedurave për shtesat për fëmijë

AfD pritet të paraqesë një projektligj të enjten në Bundestag. “Ajo që po ndodh në Austri, duhet të jetë e mundur edhe në Gjermani”, tha deputeti i AfD MP, René Springer.

Austria, ligj të ri për shtesat e fëmijëve jashtë vendit

Austria paraqiti rregullimin e “shtesave për fëmijë” në bazë të standardit të jetesës së atij vendi ku jetojnë fëmijët. Ky vendim ka hyrë në fuqi më 1 janar 2019. Komisioni i BE-së ka kundërshtuar këtë vendim të Austrisë.

Koalicioni i madh deri më tani nuk ka paraqitur projektligjin e vet për shkak të shqetësimeve të Komisionit. Megjithatë, Qeveria e Austrisë po përpiqet të arrijë një marrëveshje në nivel evropian.