Inxhinieri i pajisjeve mjekesore Ermand Mertenika: Qytetaret po fitojne gradualisht imunitetin ndaj Covid-19

Ermand Mertenika Inxhinieri i pajisjeve Mjekesore konkretisht Respiratoreve.

Megjithese ne Covid-19 Corona eshte nje virus I cili po bashkejeton me , fatmiresisht mentoj qe qytetaret po fitojne gradualisht imunitetin nda ketij virusi tashme I kthyer ne pandemi.
Sigurisht ndergjegjesimi sociali duket se po I jep frytet e veta duke ruajtur distancen fiziko-sociale dhe njekohesisht vendosjen e maskes ne ambiente te mbyllura dhe te hapura.
Megjithese Violenca e Covid-19 deri diku eshte dekrementuar , normalisht kjo nuk eshte e prere me thike pasi qytetaret vazhdojne te infektohen nga ky virus,
Suedia nje nga vendet me te zhvilluara te Europes arriti te beje over-pass ( ta kaperceje) pikun e vales se pare duke mos pritur fronte te tjera valesh Covid-19
Evitimi I karantines dhe infektimi ne mase i popullsise , pavaresisht kostove biologjike (humbje ne jete) u arrit qe tashme popullsia suedeze te fitoje imunietin pothuajse te plote te ketij virusi.
Sigurisht Infektimet vazhdojne dhe kemi humbje jete te pakta , pikerisht persona te cilet vuajne nga semundje adicionale te renda si semundje e Leucemise, Kolesteroli i larte ne gjak, semundje pulmonare si bronko-pneumoni , semundje kardio-vaskulare te shkalles se rende apo semundje tumorale ose metastazike.

Tashme po shikojme nje aplikim te pajisjeve me te lehta mjekesore si Aspiratoret dhe Oksigjenatoret duke evituar perdorimin e Respiratoreve me moden me emergjente sic eshte faza e fundit qe mban ne jete ne menyre artificiale pacientin e emertuar “INTUBIM”
Sigurisht do desha ti jepja nje mesazh te gjithe qytetareve qe te vazhdojne te zbatojne masat si distancimi social 1.5 -2 m dhe gjithashtu perdorimin e maskave ne vende te mbyllura kryesisht.
Gjithashtu nje ushtrim fizik ne mengjes apo ne darke ne parqe dhe nje ushqim I shendetshem dhe jo i tepruar eshte nje menyre dietike e shendetshme qe te mbrojne organizmin e tyre.
Eleminimi I lengjeve me esenca te ndryshme apo eleminimi i ushqimeve te cilet permbajne perqindje te larte sheqeri , kripe apo yndyre duhen evituar.
Gjithashtu duke teknikat e fryme-shkembimit sportiv duhen zbatuar hera heres sic eshte fryme-shkembim I thelle pra inspirim maksimal – mbajtje e oksigjenit ne pulmone 10 sekonda dhe me pas ekspirim maksimal do ishte ideale te zbatohej nga cdo qytetar ne mengjes dhe ne darke me nje cike prej 5 heresh

+

Ushtrimi Sportiv i pulmoneve (Mushkerive)

  • Inspirim maksimal ( Fryme-marrje e thelle)
  • Mbajtje e frymes 10 sekonda
  • Eksperim Maksimal (Fryme-nxjerrje e thelle)
    (Perseritshmeri e ketij cikli 5 here ne mengjes dhe 5 here ne darje)

Covid-19 eshte nje Virus qe gradualisht po fitojme imunitetin.
Respektoni masat dhe zbatoni dieten e shendetshme per nje menyre jetese me te mire dhe gjithashtu per forcimin e Leukocideve (Antitrupat dhe sistemi yne imunitar)