Kozeta nga Shqipëria u bë nusja e maqedonasit Zoran, ajo tregon për jetën e saj të lumtur… (FOTO)

Kozeta Dimkovska është shqiptare nga Shqipëria. Ajo që në moshë 19 vjeçare është martuar me maqedonasin Zoran Dimkovski nga Tetova, me të cilin tani ka dy fëmijë. Ata jetojnë në Tetovë dhe kanë një biznes të sukseshëm, ku Kozeta punon si parukiere.

Ajo thotë se që nga viti i parë i martesës ka filluar që të mësojë zanatin e parukieres, në një nga sallonet që gjenden në qytetin e Tetovës, ku ka punuar për 9 vite, që pastaj, me ndihmën e bashkëshortit të themelojë edhe biznesin e vet.

“Unë hapa parukierinë time me një mbështetje të madhe nga burri im. Ai më dha guximin dhe pasionin për të filluar. Pastaj për një periudhë të caktuar mora një grant të pakthyeshëm prej 3,000 euro përmes Qendrës së Punësimit në Tetovë. Kam klientë të vazhdueshëm nga etni të ndryshme, por nuk bëj asnjë ndryshim. Për mua janë të gjithë njësoj, jo vetëm në sallon por në të gjithë qytetin”, thotë Kozeta.

Ajo tregon se çfarë përmbushi jetën e saj.

“Nëse e dini si ta jetoni jetën tuaj, do të jetë mirë për ju kudo, nëse nuk e dini se nuk do t’ju shqetësojë. Epo, do të gjeni të meta në qytet dhe madje edhe njerëzit që jetojnë këtu do të mendojnë se jeni shqiptar dhe dikush është maqedonas. Burri im dhe unë nuk e shohim atë në atë mënyrë. Biznesi im shkon, nuk më vjen keq, duhet të jem e kënaqur me atë që kam. Nëse do të shkoja të humbja, do ta mbyllja sallonin”, thotë ajo.
Fqinjët e saj vlerësojnë Kozetën, e cila thotë se ajo po i jep lagjes një afërsi të qetë të tregut të qytetit të Tetovës, i cili ka shumë vende tregtare dhe shërbimesh. Vetëm rreth njëzet metra larg lokalit të saj, burri i saj Zorani ka një bar. Ai shet pjesë automobilesh, por herë pas here viziton dyqanin e gruas së tij. Erdhi ndërsa po flisnim me të. Ajo na tha që shpejt është përshtatur me mjedisin e ri, i cili i njeh të dy gjuhët e folura këtu dhe se kozmopolitizmi i saj ishte ndoshta një faktor kryesor për të dashur një Tetovë multietnike, ku nuk bëri ndarje.

“Kur erdhi në Tetovë, ajo mësoi gjuhën për gjashtë muaj dhe u lidh shpejt me të gjithë, familjen, miqtë dhe të afërmit. Është mirë për të dy, ne as nuk mendojmë të shkojmë jashtë vendit, megjithëse kemi disa shanse. Ajo ka një familje të shkëlqyeshme në botën perëndimore, por edhe ne jemi të lumtur këtu. Populli e ka pranuar mirë, është normale kur është vazhdimisht pozitive”, thotë Zoran Dimkovski.

Ishte e pazakontë që Kozeta ta shikonte Tetovën si një qytet me etni të ndryshme.

“Unë nuk e di se çfarë t’ju përgjigjem, është një gjë normale. Të paktën shoh që njerëzit këtu, megjithëse të besimeve dhe kombeve të ndryshme, jetojnë së bashku dhe nuk kanë asnjë problem. Unë jam shqiptare dhe burri im është maqedonas, por këtu nuk ka asnjë ndryshim. Ndoshta vetëm gjuha është një pengesë, por është mësuar, e mësova për 6 muaj. Unë nuk bëj dallime midis feve dhe kombeve, unë e shoh atë si një traditë dhe një kulturë dhe i respektoj të gjithë. Jam e dhënë pas muzikës serbe, për shembull, por edhe kulturës serbe. Unë shpesh shkoj në Serbi, disa e kanë të çuditshme sesi shqiptarët e duan aq shumë kulturën serbe, por këtu i dua serbët si popull. Dëgjoj edhe muzikën greke. Por më duhet të pranoj se këtu ka individë me paragjykime etnike që, për mendimin tim, janë të paktë në numër”, shton Kozeta.

Që nga mbërritja në Tetovë në vitin 2008, ajo ka qenë në Shqipëri vetëm tre herë. Ajo thotë se familja e saj është zhvendosur në Greqi dhe Itali, ku ka 6 vëllezër dhe një motër, por nuk ka në plan të shkojë askund, sepse të gjithë i përkasin aty ku ndjehet mirë dhe thotë se ndjehet mirë në Tetovë.