Pendarovski kundërshton formimin e zonës ekonomike: Nuk duam të jemi fqinjë, por anëtarë të BE-së

Ideja e një samiti të Ballkanit Perëndimor dhe BE ka për qëllim të hedhë poshtë alternativat e integrimit evropian, thotë Presidenti i RMV Stevo Pendarovski në një intervistë për RTS përpara vizitës së tij në 22 nëntor në Beograd me ftesë të Presidentit serb Aleksandar Vuçiç.

“Presidenti francez Emmanuel Macron ka përmendur disa kategori përveç zgjerimit. Ai e quajti të gjithë rajonin dy herë si fqinjë. Ne nuk jemi fqinjë të BE, vendet e Partneritetit Lindor, Moldavia dhe vendet e Azisë Qendrore dhe Afrika e Veriut janë fqinjë. Ne jemi duke negociuar për t’u bërë anëtare. Më në fund, në një nga takimet e tij në Bruksel, delegacionit tonë u tha jozyrtarisht se qarqet e rangut të lartë evropian po konsiderojnë një alternative për anëtarësimin e quajtur Zona Ekonomike Evropiane. Është një formë e një tregu më të gjerë evropian, por ju nuk jeni anëtar i institucioneve politike”, tha Pendarovski.

Ai mendon se të gjithë të prekur nga politika aktuale e BE-së duhet të nënshkruajnë një deklaratë se nuk kanë ndërmend të përmbushin anëtarësimin në atë që ai thotë se është një zonë ekonomike evropiane.