Psikoterapeuti zviceran tregon se si mund të ketë ndodhur gjithçka deri tek marrja e 900 mijë frangave

Loredana Zefi bashkë me vëllain e saj, thuhet se ka arritur të mashtrojë një çift zviceran, duke u marrë atyre mijëra franga.
Një psikoterapeut shpjegon se si gjërat mund të kenë ndodhur. Roland Weber, psikoterapeut zviceran ka dhënë një intervistë për 20min.ch, ku ka zgjidhur shumë pikëpyetje rreth historisë që ka pushtuar Zvicrën.

Z. Weber, si është e mundur që një person të marrë qindra mijëra franga?

Ka disa shkaqe për këtë pyetje. Petra Z. ishte e vetmuar, duke u bazuar në informacionet për të. Kjo është arsyeja pse ajo po kërkonte kontakte të reja nëpërmjet një aplikacioni takimesh në internet. Në thelb çdo person ka nevojë për marrëdhënie ndërpersonale. Baza e çdo marrëdhënieje është besimi. Nevoja e fortë për lidhje e Petra Z. u shfrytëzua, besimi i tyre u keqpërdor rëndë. Gjithashtu bamirësia mund të shtohet këtu. Vlerat e krishtera janë shumë të përhapura në shoqërinë tonë: “Trajtoni të afërmin tuaj si veten”. Petra Z. donte të ndihmonte personin tjetër.

Pse iu desh të kalonin kaq shumë muaj duke pretenduar për paratë?

Me sa duket i mungon një lidhje e shëndetshme instiktive. Po flas për agresionin – jo në formën e dhunës, por për një energji të shëndetshme agresive, si një “JO” e vendosur! Ndonjëherë ju duhet t’a pranoni kur zhgënjeni të tjerët. Njerëzit depresivë, shpesh ndihen më të përkushtuar ndaj të tjerëve se sa ndaj vetes dhe shpejt ndihen fajtorë për këtë. Viktima është mbuluar me komplimente dhe vëmendje. Për të ndërtuar edhe më shumë besim, bëhen edhe premtime për të ardhmen. Në një moment, kur marrëdhënia duket mjaft e qëndrueshme, vjen kërkesa e parë për para. Kjo është një qasje e aftë e shitësit dhe quhet edhe teknikë “këmbë në derë, që do të thotë ‘sapo të kem këmbën në shtëpinë e tjetrit, unë mund të filloj të kërkoj’.

Le të themi se keni përmbushur kërkesën e parë. Pse nuk e vëreni në vijim çfarë po ndodh?

Normalisht kërkesa e parë është shumë e moderuar. Shuma të larta kërkohen më vonë. Nëse ju keni dhënë paratë për herë të parë, ju jeni më thellë në histori. Ekziston një lloj detyrimi për shkak të lidhjes emocionale që i është bërë kryerësit. Nëse e lëshoni veten, ndjeheni lehtësisht fajtor dhe bashkë-përgjegjës për fatkeqësinë ose mjerimin që personi tjetër me sa duket ka. Ndonjëherë njerëzit e prekur intuitivisht mendojnë se diçka është e gabuar.

Edhe nëse Petra Z. e ndjeu atë, pse e injoronte intuitën e saj?

Meqenëse instinkti i vetëkontrollit të saj ishte ndoshta shumë i ulët dhe dëshira për marrëdhënie më të madhe, ajo do të jetë nënshtruar gjithçkaje. Ajo ndihej akoma më mirë pak pas transferimit të parave, sepse marrëdhënia përmbushej më shumë
.Shumë njerëz hyjnë në marrëdhënie sërish e sërish, por pak janë rrëmbyer, ashtu si Petra Z supozohej të ishte?
Kjo është e drejtë, ju me siguri mund të thoni se ajo ka vepruar në mirëbesim dhe është treguar naive. Por, unë mendoj se shumica e njerëzve janë rrëmbyer në mënyra të vogla sepse ata i kanë besuar dikujt verbërisht. Dimensioni i kësaj historie është i madh. Zakonisht kontrolli i realitetit vjen shumë më herët. Ndoshta për shkak të mjedisit që ju paralajmëron, ose edhe nëse e kuptoni me tronditje se tashmë keni shumë para të humbura në llogarinë tuaj. Si rregull, ju zgjoheni nga makthi.

Vëllai i Loredanës thuhet se ka kontaktuar me Petra Z. nëpërmjet faqes së takimit ‘Badoo’. A është ky vetëm fillimi?

Plotësimi i vetmisë përmes kontakteve që janë të thurura në mënyrë digjitale ka anët e saj të mira, por potencialisht mund të jetë gjithashtu e rrezikshme. Sidomos në qoftë se jetoni më larg, ajo ofron mundësinë për të njohur shumë njerëz të rinj brenda disa minutave. Petra Z. thotë se ajo është në depresion nga kjo ngjarje tregimiUnë nuk mund të them me siguri të plotë nëse depresioni erdhi pas kësaj ose se Petra Z. ishte e prekshme mentalisht më parë. Ajo që është e sigurt, është se mashtrimi i dyshuar në këtë dimension tërheq viktimat nga toka nën këmbët e tyre. Pas shokut të parë, barra psiko-sociale mund të bëhet kaq e madhe sa që si rezultat mund të ndodhë depresioni.

Çfarë mund të bëjë dikush si Petra Z. tani për ta ndihmuar atë të ndihet më mirë?

Ajo ka nevojë për mbështetje ligjore, si dhe mendore. Ligjërisht, ajo duhet të konsultohet me një avokat. Kjo qasje nuk ndihmon domosdoshmërisht shëndetin mendor. Mund të jetë edhe e kundërta – nëse procesi kërkon vite dhe është rraskapitës. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që ajo të kujdeset edhe për psikikën e saj. Unë mendoj se ajo duhet të shikojë se çfarë mund të bëjë për vetminë e saj. Ky ishte problemi i saj edhe në fillim.20min.ch