Rënia e Engjëjve të Charlie dhe ngjyrat e partisë së ligjit të ri të PP

Zyra e prokurorit special publik që duhej të pastronte krimin e supozuar të “familjes” të kryeministrit Nikolla Gruevski dhe ish-shefi i policisë sekrete Saso Mijalkov së shpejti nuk do të jetë i veçantë. “Engjëjt e Charlie” bien në histori. Beteja kundër krimit thuhet se vazhdon, por pak kush beson tashmë në përmbushjen e parullës së Revolucionit të Ngjyrosur: “Nuk ka drejtësi – nuk ka paqe!” Katica Janeva, Fatime Fetai dhe Lenche Ristoska ishin Engjëjt e Charlie’s të Maqedonisë, sipas serisë së famshme të krimeve amerikane, kur Zyra e Prokurorit Publik Special u formua në Shtator 2015 për t’u marrë me krimin e supozuar të Kryeministrit Nikolaev. Mediat lokale dhe botërore pastaj i lavdëruan ata, dhe publiku maqedonas po shtrëngonte duart, duke shpresuar se kriminelët do të përfundonin në burg dhe paratë do të ktheheshin. Por as të dyshuarit kryesorë nuk janë në burg, dhe as nuk ka asnjë gjurmë të parave, përveç diçkaje të vogël. Sot, për disa, kryeprokurori special “engjëll” Katica Janeva është djalli i zi. Sipas psikologjisë së masës, publiku është i tillë. Ju ngre lart në qiell dhe ju bën tokë. E merituar apo jo, por është gjithmonë kështu. Sipas shumë njerëzve, drejtuesi i ekipit, një kopje maqedonase e prokurores Rumune Monica Macovei, ishte zhgënjyer thellësisht. Janeva nuk është akuzuar zyrtarisht në çështjen Rackete, por është vendosur në telefonat e konfiskuar tani – për momentin vetëm në gjykatën publike. “Racket” nuk është ende për tu zhvilluar dhe hetuar, por Katica Janeva është thellësisht e zhytur në kauzën e uljes së nivelit të të gjithë SPO-ve nën një ligj të ri të Prokurorisë që Parlamenti do të debatojë në fund të gushtit. Në rastin e “Racket”, deri më tani është hetuar vetëm pronari i pretenduar i TV1 Bojan Jovanovski – Boki 13, djali i të cilit punon për Katica Janeva dhe biznesmenin Zoran Mileski – Zoki Kicec. Ne PSP eshte konstatuar nepotizem I madh duke shkelur te gjitha normat e kodeksit dhe ligjeve profesionale psh duke punsuar te afert dhe familjar edhe te linjes se parë bashkshortja e Drejtorit Policisë financiare.