Rritet numri i të prekurve nga sëmundja malinje

Maqedonia nuk ka evidencë të sakta se sa persona në vend janë të prekur nga sëmundjet malinje, apo sa prej të prekurve përfundojnë me vdekje, u tha nga sektori joqeveritar në Ditën Botërore të Luftës Kundër Kancerit.

Nga Shoqata “Borka” dhe Ministria e Shëndetësisë thonë se janë formuar grupet e punës për përpilimin e regjistrit nacional të personave të prekur nga këto sëmundje, me çka për herë të parë në vend do të kemi regjistër nacional për sëmundjet malinje.

“Po forcojmë kapacitetet në drejtim të krijimit të një regjistri të sëmundjeve malinje për herë të parë në vendin tonë, si për pacientë të cilët trajtohen në spital, ashtu edhe për pacientët në nivel të vendeve të tyre të banimit, me çka do të mësojmë shumë për arsyet dhe në këtë mënyrë si të menaxhojmë përqindjen e lartë të sëmundjeve malinje në vendin tonë”,- theksoi ministri i shëndetësisë, Venko Filipçe.

Bazuar në të dhënat statistikore të vitit të kaluar, numri i të prekurve nga sëmundja malinjë është në rritje pasi janë regjistruar 9643 raste të reja.