S’do të ketë më amnisti

Kryeministri Zoran Zaev është i bindur se më nuk do të ketë amnisti dhe se e fundit është dhënë në procesin e pajtimit në Parlament. Edhe Parlamenti, siç tha ai, por edhe presidenti Gjorge Ivanov kanë përfunduar me amnistitë. “Kjo me amnistitë përfundoi. Edhe ajo për 27 Prillin që ishte miratuar përmes Parlamentit ishte shenjë e pajtimit dhe unë qëndroj pas kësaj. Parlamenti nuk mundet në këtë moment të hyjë në amnisti të reja. Nuk mundet as Ministria e Drejtësisë, edhe pse ka ingerenca. Nuk mundet asnjë institucion tjetër, dhe as presidenti Gjorge Ivanov.

Kjo, madje shkruhet edhe në ligjet, hapni dhe binduni se këtë mundësi ai nuk e ka”, tha Zaevi, duke u përgjigjur në pyetjen e gazetarëve nëse presidenti, i cili ka edhe dy muaj nga mandati i tij i dytë, mund të japë edhe një amnisti për hetimet që i udhëheq PSP kundër funksionarëve aktual dhe të atëhershëm të VMRPO-DPMNE-së dhe BDI-së. Amnistia që ndodhi për 27 Prillin, Zaevi haptazi tregon se ka qenë në suaza zë procesit të pajtimit kur shtetit i duhet shumicë prej dy të tretave për ndryshime kushtetuese.

“Publikisht e them këtë”, tha kryeministri Zaev, në deklaratën të cilën e dha para Gjykatës Penale, ku ishte për shkak të rastit që udhëhiqet për kërcënimet që i ka marrë në vitin 2016. Në këtë rastin ai është thirrur si person i dëmtuar – dëshmitar për kërcënime për likuidimin e tij. Në pyetjen kush e ka kërcënuar, ai u përgjigj se në këtë fazë nuk e di nëse do të guxonte t’i theksojë ata persona konkretë, të cilët e kanë kërcënuar dhe shtoi se ia le Gjykatës ta udhëheqë procedurën.